Megéri-e a “háztartási” napelem?

Megosztás

A megújuló energiaforrások közül a legtöbb esetében csak a nagyipari kiaknázás lehetséges: senki sem tud a kertjébe szélturbinát vagy a közeli patakra vízerőművet telepíteni. A napenergia azonban sokkal elérhetőbb, hiszen a magánkézben levő épületek zömére fel lehet szerelni napelemeket, amelyek még az itthoni klímában is kiválóan működnek.

A háztetőn, vagy egyéb helyeken elhelyezett napelemek a Napból érkező fotonokat használják energiatermelésre. Az így előállított egyenáramot egy inverter alakítja át váltóárammá, és ezt mi fel tudjuk használni eszközeink működtetésére. Mivel (időjárástól függően) a rendszer folyamatosan dolgozik, az áramtermelés is állandóan zajlik. Így a fel nem használt felesleg eltárolását meg kell oldani. Ennek egyik lehetősége otthoni akkumulátorok használata, a másik pedig az áram visszatáplálása az áramszolgáltató hálózatába.

Sajnos az akkumulátortechnológia még nem tart ott, hogy ésszerű legyen ezeket használni, így a legtöbb felhasználó a napelemeivel megtermelt, de épp el nem használt áramot egyszerűen visszatölti az áramszolgáltatónak. Ez nem jótékonykodás: az úgynevezett szaldós elszámolás értelmében évente egyszer történik összesítés, és ez alapján kell aztán vagy nekünk fizetni, vagy a mi termelésünk többlete esetén akár kaphatunk is vissza pénzt. Persze a legtöbben a saját háztartásuk energiaigénye ismeretében építik ki napenergia-rendszerüket, ezért igen ritka a jelentős töblettermelés. Másrészt egy kWh áramért egyszeri felhasználóként nekünk 37-38 forintot kell fizetnünk – az általunk termelt áram kWh-jáért viszont csak 9-15 forintot kapunk.

Az első kérdés a napelemes rendszerrel kapcsolatban általában az, hogy megéri-e előre, egyben kifizetni hét-nyolc vagy még több év áramszámláit. Az biztos, hogy a megtérülési idő sokmindentől függ: Mekkora a fogyasztásunk, mekkorák és milyen hatékonyak a napelemek, stb. Másrészt pedig 5-10 év múlva lehet hogy teljesen megváltozik az energiaköltség körülöttünk: Nőhetnek az adók, vagy pont kedvezményt kaphat bizonyos típusú energiahasználat.

A napenergia azonban nem véletlenül terjed: egy átlagos háztartás energiaigényét kiváltó rendszer körülbelül 1-2 millió forint között van. Ha ezt az összeget mondjuk nyolc év alatt visszatermeli a rendszer, azt követően lényegében eltűnik az áramszámlánk – ráadásul egy ilyen rendszer igen könnyen bővíthető vagy akár költöztethető is. És ne feledjük: ez jelentős lépés a környezettudatos életmód felé.

Az Ausztriába, Németországba látogatókat meglepheti, hogy szinte minden fészeren dolgozik néhány napelem. Ez – a környezettudatosabb szemlélet mellett – annak köszönhető, hogy rengeteg támogatás vehető igénybe egy-egy napelem-telepítéskor. Ezekben az országokban lehet igényelni vissza nem térítendő támogatást az államtól, az EU-tól és sok helyütt a régiótól is – így akár a magyar árak egyharmadáért ugyanolyan rendszer telepíthető. Ráadásul a napelemekre kiszabott termékdíj messze meghaladja az uniós átlagot is. Mindazonáltal előbb vagy utóbb, de megtérülő befektetés, ha hosszútávra gondolkozik az ember.

forrás: pcworld

Kapcsolódó cikkek